Straatgerichte aanpak van energiezuinig wonen

13 mei 2024

De energietransitie, de overgang van gebruik van fossiele bronnen naar duurzame bronnen, moet zijn beslag gaan krijgen. Rijksoverheid, Provincie Noord Brabant en Gemeente Loon op Zand hebben daarvoor plannen klaar en geld beschikbaar gesteld.

Volgens het Klimaatakkoord moeten In 2050 alle woningen klimaatneutraal en van het gas af zijn. Gemeente Loon op Zand streeft ernaar dat er in 2030 20% minder gas wordt verbruikt als in 2021 en dat 20% van de woningen klaar is om van het aardgas af te gaan.

ECLoZ gaat de gemeente helpen om dit professioneel en projectmatig aan te pakken. Wij zetten onze energiecoaches in, de energiefixers, onze fysieke energieloketten en het digitale energieloket en niet te vergeten onze leden!

Bewoners betalen een flink deel van hun maandelijkse lasten aan energie. Zij zijn erbij gebaat dat dit minder wordt. Als meer mensen in een huizenblok mee willen doen met maatregelen treffen aan de woning kun je gezamenlijk optrekken en kan dat weer financieel voordeel hebben. Een of meer kartrekkers in de straat of de buurt kunnen buurtgenoten enthousiasmeren. Verenigingen en maatschappelijke organisaties worden betrokken. Maar: de bewoner bepaalt wat gebeurt en houdt zeggenschap over het besparingstraject aan de woning. ECLoZ en andere betrokken partijen ontzorgen.

Er wordt per bewoner en per woning een stappenplan vastgesteld: wat is er al gebeurd aan de woning, wat moet nog gebeuren en dit wordt vastgelegd in een digitaal dossier. Daarin wordt stapsgewijs bijgehouden hoe de woning zich ontwikkelt tot een bijna energieneutrale woning, met als resultaat: een comfortabele woning met een gestegen waarde en een hoger energielabel. Je hebt lagere energiekosten, lagere CO2-uitstoot en door isolatie minder geluidsoverlast. Kortom: goed voor jezelf, goed voor de portemonnee, goed voor de aarde!

Dat dit alles gezamenlijk en in buurtverband plaats vindt stimuleert het buurtgevoel, bewoners kunnen elkaar ondersteunen en van elkaar leren. Per blok van 16 tot 24 woningen zijn 4 ECLoZ energiecoaches beschikbaar om het hele traject te begeleiden. Er zijn voldoende energiecoaches om meerdere buurten tegelijk aan te pakken.

Eerste stappen en verder

Om te beginnen worden er afspraken gemaakt met onze bondgenoten zoals Gemeente, buurtverenigingen, maatschappelijke organisaties, lokale ondernemers voor het uitvoerende werk en niet te vergeten de bewoners in de wijk zelf. Als de straat/wijk bepaald is volgt de fase van vaststelling van de staat van de woning, er worden al eerste kleine besparende maatregelen genomen (tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen etc.) en er wordt bepaald wat de vervolgstappen zijn: wat is nog nodig, wat doen we wanneer. Als dat duidelijk is worden subsidiemogelijkheden bekeken, offertes aangevraagd en een definitief plan gemaakt, eventueel met mogelijkheid van collectieve aanpak in de wijk. Als dit allemaal bekend is volgt de fase van uitvoering en daarna de evaluatie. In het hele traject staan – indien nodig en gewenst – de ECLoZ Energiecoaches de bewoners met raad en daad terzijde.

Meer weten of meedoen? Mail met contact at ecloz.nl.

Bekijk de laatste ontwikkelingen

Tijdens deze nationale Klimaatweek willen wij onze beweging verbreden door leden te werven voor ECLoZ.
Op deze pagina zijn links naar de eerder verschenen nieuwsbrieven gebundeld
Naast stimuleren van Energiebesparing houdt ECLoZ | om zich ook bezig met opwekken van duurzame energie in lokale projecten
Ruim 25 jaar geleden raakten de Vloeivelden aan de Heideweg in Loon op Zand buiten gebruik, de grond was vervuild en nergens voor geschikt.